Ana sayfa Teknoloji NASA’dan Coronavirus Tedavisinde Kullanılacak Solunum Cihazı

NASA’dan Coronavirus Tedavisinde Kullanılacak Solunum Cihazı

112
NASA’dan Coronavirus Tedavisinde Kullanılacak Solunum Cihazı

Tüm dünyayı etkisi altına almaya başlayan coronavirüse karşı farklı çözüm yolları ile sürecin daha iyi atlatılması için adımlar atılmaya devam ediyor.

Dünyanın birçok yerinde hastalığa karşı alınan tedbirler, aşılar üzerinde yapılan çalışmalar, tedavileri hızlandıracak solunum cihazları üzerinde çalışmalar yapılmaya devam ederken bu alanda yeni bir adım da NASA’dan geldi. NASA; coronavirus (COVID-19) tedavisinde kullanılmak üzere solunum cihazı geliştirdi.

Büyük ölüm oranlarına sebep olan korona virüs, Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde görülmeye başladı. Ülkelerin geliştirdikleri tedavi yöntemlerinin birçoğunun kesin çözüm üretmemesi, girişimci ve bilim insanlarının harekete geçmesini etkiledi. Tabi ne kadar kesin sonuç vereceği konusunda henüz bir şey söylemek mümkün olmasa da NASA’nın geliştirdiği solunum cihazının hastalardan 37 günde sonuç vereceği söyleniyor. Araştırmacılardan oluşan bir ekibin üzerinde çalıştığı ve çalışmalarını tamamladıkları yeni tip korona virüsü için geliştirilen solunum cihazının etkili sonuçlar vereceği beklentiler arasında yer alıyor.

Çin’den Tüm Dünyaya

İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve ardından tüm dünyada yayılım göstermeye başlayan corona virüs, tüm ülkelerin kendi içlerinde bazı tedbirleri almasını beraberinde getirdi. Türkiye’de de coronavirussalgınına karşı ciddi tedbirler alındı. Şu ana kadar 200 bine yaklaşan ölüm sayısının önüne geçmek için bilim insanları farklı çalışmalar yapmaya devam ediyor. Son olarak NASA’nın duyurduğu solunum cihazı ise yapılan diğer çalışmalardan çok daha etkili olacağa benziyor. 37 günde hastaların tedavi olabileceği yönünde görüşlerin bildirildiği NASA solunum cihazının henüz kullanılmaya başlamadığını belirtmemiz gerekiyor. Yetkili ağızlardan yapılan açıklamaya göre NASA, geliştirdiği cihazın kullanımı için Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) onay bekliyor. Ancak bununla birlikte geliştirilen cihazın bu hafta başında test edildiği ve başarılı sonuçlar verdiği de söylenenler arasında yer alıyor. Bu da FDA’nın daha kolay onaylaması için güzel bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Cihaz Jet Propulsion Laboratory (JPL) Mühendislerince Üretildi

Dünyayı önemli oranda etkisi altına alan ve ciddi ölüm oranlarına sebebiyet veren korona virüse karşı alınan tedbirler tek başına neredeyse yetersiz kalıyor. Hastalığın yayılmasının önüne geçmek için ne kadarlık bir zamana ihtiyaç duyulacağı hakkında farklı görüşler öne sürülse de hali hazırda net bir tarih veren bir kurumun olmadığını belirtmek gerekir. NASA’nın araştırma merkezi olarak bilinen Jet Propulsion Laboratory (JPL) mühendisleri tarafından geliştirilen yeni cihazın etkili olabileceği ve kısa sürede büyük adımların atılabileceği yönünde iddialar öne sürülüyor.

“VITAL” ismi verilen yeni solunum cihazı ‘yerel olarak erişilebilir solunum cihazı müdahale teknolojisi’ anlamına geliyor. Cihaz ile ilgili bilgi veren Michael Watkins’in konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Tıbbi cihaz üretiminde değil, uzay aracı üretiminde uzmanız ama bunun yanında mükemmel mühendislik, titiz testler ve hızlı prototipleme de uzmanlık alanlarımızdan bazıları” şeklinde açıklamada bulundu.

Cihaz sahra hastanelerinin kullanımına uygun

Yeni tip korona virüs salgınına karşı NASA’nın geliştirdiği ve kullanıma açılması için FDA’nın iznini beklediği VITAL, birçok özelliği ile klasik solunum cihazlarından daha farklı. En büyük özelliği, daha az parça ile çalışması ve sahra hastanelerinde kullanıma uygun olması ile öne çıkıyor. Bunun haricinde 37 günde korona virüs hastalığını tedavi etme özelliğinin olduğu öne sürülen VITAL hem ABD için hem de dünya için oldukça faydalı olabilecek bir cihazdır.

Solunum cihazı nedir?

Hastanelerde sık görülen solunum cihazı; nefesi akciğerlerin içine ve dışına hareket ettirerek kişinin hayatta kalmasını sağlıyor. Önemli oranda hastalık pençesinde olan kişilerin en büyük sorunu da nefes alıp vermede zorluk yaşamalarıdır. Korona Virüs belirtileri arasında da yer alan nefes darlığı sorunu, tedavi edilen hastalarda solunum cihazı ile giderilmeye çalışılıyor. Hastaların durumuna göre bazılarında etkili sonuçlar verse de bazı ağır hastalarda solunum cihazının da işe yaramadığı biliniyor. NASA’nın geliştirdiği ve kısa bir süre sonra kullanılmaya açılması beklenen VITAL, klasik solunum cihazlarına göre çok daha başarılı sonuçlar veriyor. İlerleyen günlerde FDA’dan gelecek izin ile tüm dünyanın daha rahat nefes alacağı ve coronavirus salgınının geliştirilen bu cihaz sayesinde daha kısa sürede tedavi edilmesi bekleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here