Ana sayfa Yaşam Korona Virüsten Sonra Evden Çalışmaya Devam Edilir mi?

Korona Virüsten Sonra Evden Çalışmaya Devam Edilir mi?

154

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ciddi anlamda ölümlere neden olan korona virüs, her alanda olduğu gibi çalışma alanlarında da yeni bir modele geçiş yapılmasında bir hayli etkili oldu. Tüm dünya genelinde alınan tedbirler kapsamında yer alan evden çalışma modeli, salgının önüne geçmek ve daha fazla enfekte vakalarının önüne geçmek amacıyla gündeme oturdu. Tabi bu çalışma stili, daha önce homeoffice olarak çalışanlar için pek fazla bir şey değiştirmese de gelecek zamanda yani “korona virüsten sonra evden çalışmaya devam edilir mi?” sorusunun sorulmasına neden oluyor.

Araştırma firmalarının yaptıkları değerlendirmelere göre korona virüs salgını yüzünden evden çalışma modeline geçen firmaların çoğu, salgın sonrası dönemde de bu modelin uygulanabileceğine sıcak bakıyorlar. Kariyer.net’in “HR Pulse” serisi kapsamında Curiosity ile yaptığı araştırma; Korona virüs salgının çalışma şeklini kökten değiştirebileceğini ve yeni dönemde dijital dönüşüm sürecinin hızlanacağı yönünde bilgilerin gözler önüne serildiğini ifade ediyor.

Korona Virüsten Sonra Evden Çalışmaya Devam Edilir mi?

Araştırmalar neyi gösteriyor?

Ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan ve hem sağlık alanında hem de ekonomi alanında yeni adımların atılmasını etkileyen COVİD-19 salgını, yeni bir çalışma modelinin hayata geçirilmesini etkiledi. Aslında daha önceki dönemlerde de dijital dönüşüm sürecine başlandığını söylemek mümkün. Ancak özellikle bazı sektörlerde bunun mümkün olmaması, sürecin daha ileriki zamanlara ertelenmesine neden oluyordu. Kariyer.net’in “HR Pulse” serisi kapsamında, Curiosity ile yaptığı araştırmaya 1.346 beyaz yakalı çalışan ve 570 İşveren/İK yetkilisi katıldı. Yapılan araştırmadan elde edilen bilgilere göre katılımcıların yüzde 65’inin korona virüs salgınıyla ilgili endişeli olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca araştırma kapsamında en çok endişe edilen konulara da yer verildi. Buna göre bireyler en çok endişe edilen ilk 3 başlık sırasıyla “aile bireylerinin sağlığı”, “aile büyüklerinin / yaşlıların sağlığı” ve “bireyin kendisinin sağlığı” konusunda endişeli olduklarını belirtiyor. Yapılan araştırmada araştırmaya dahil olan kişilerden alınan verilerek göre 10 beyaz yaka çalışandan 5’i, bu süreçte şirketlerinin aldığı önlemleri yeterli bulurken, her 10 çalışandan 4’ü de bu önlemlerin iletişimini ve şirketin kriz yönetimini yeterli bulduklarını ifade ediyor.

Korona Virüsten Sonra Evden Çalışmaya Devam Edilir mi?

COVID-19 Evden çalışma bariyerini yıkar mı?

Dijital dönüşüm sürecinin baltalanmasının ya da ertelenmesinin en büyük nedeni elbette “güven sorunsalı.” İşletme sahipleri bu şekilde bir çalışma modelinin uygulanmasının çalışanlar üzerinde rehavete neden olacağını düşünüyorlar. İşlerin aksaması ya da yeteri kadar ilgilenilmemesi gibi etkenler nedeniyle evden çalışma modeline pek sıcak bakılmıyor. Ancak mecburi bir şekilde dijital dönüşüm sürecine giren işletmecilerin, araştırma sonuçlarına göre evden çalışmaya sıcak baktıkları görülüyor. Yapılan araştırma kapsamında %41’i bu süreçte şirketlerine olan bağlılıklarının arttığını söylerken, bağlılığının azaldığını söyleyenlerin oranı %30 olarak gerçekleşti.

Korona Virüsten Sonra Evden Çalışmaya Devam Edilir mi?

Tabi, durum sadece işverenler açısından değerlendirilecek bir durum değil. Aynı zamanda çalışanların da işverenlere karşı güven probleminin olduğu açık bir konu. Bu konuda da araştırmalar, olumlu yönde yapılan değerlendirmelerin daha fazla olduğunu gösteriyor. Kariyer.net’in “HR Pulse” serisi kapsamında, Curiosity ile yaptığı araştırmaya katılan çalışanların  %36’sı şirketlerinin yönetimine güvenmediğini, %33’ü ise şirketlerinin salgın sürecindeki tutumunun iş performanslarını olumsuz etkilediğini belirtti. Sürecin yeni olması elbette bazı sorunların yaşanmasına ve eksik kalınan yönlerin kendini daha fazla göstermesine neden oluyor. Örneğin zor geçen bu süreçte firma sahiplerinin çalışma motivasyonunu yükseltmeye yönelik yaptıkları çalışmalar, katılımcıların yüzde 85’i tarafından yetersiz görünürken  “Çalışan olarak bu dönemdeki haklarınızı biliyor musunuz?” sorusuna “hayır” diyenlerin oranının %70 olması da ayrıca araştırmanın çarpıcı yönlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Evden çalışma modeli koronavirüs kapsamında ne kadar etkili?

Daha sonraki dönemlerde evde çalışmaya sıcak ve soğuk bakanların görüşleri yukarıdaki gibi iken güncel haliyle firmalarda durumun ne şekilde yürütüldüğüne dair de araştırma sonuçları yapılan çalışmanın sonuçlarında sunuldu. Buna göre işverenlerin yarıdan fazlası ilk olarak hijyeni arttırma, evden çalışma, seyahatleri erteleme gibi koruyucu önlemler alıyor. Yapılan araştırmaya göre işverenlerin yüzde 64’ünin evden çalışma modeline ayak uydurduğu görüldü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here