Ana sayfa Blog Koronavirüsün Alışverişe Etkileri

Koronavirüsün Alışverişe Etkileri

258

Çin’in Wuhan kentinde ilk defa 2019’un son çeyreğinde görülen Coronavirus (COVID-19), kısa bir sürede Türkiye dahil olmak üzere 200’e yakın ülkeyi etkisi altına aldı.

Alınan önlemlerin başında ise Türkiye’de 65 yaş üstüler için diğer ülkelerde ise genel sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi oldu. Okulların bir haftalık tatil arasına girmesinden sonra EBA (Eğitim Bilişim Ağı) ile devam edilmesi de yine alınan tedbirler arasında yer alıyor. Son olarak 2 gün önce Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yaptığı açıklamaya göre coronavirusnedeniyle EBA üzerinden eğitimlerin 30 Nisan 2020 tarihine kadar devam edeceği bildirildi.

Eğitim dünyasında ve sosyal hayatta korona virüs etkileri bir hayli etkin oldu. İnsanlar, çoğu zaman sokağa mecbur kalmadıkça çıkmıyor, çıkanlar da işlerini halleder etmez evlerine geri dönüyorlar. Bu anlamda gerek televizyon kanallarında, gerek sosyal medya sitelerinde ve gerekse de yapılan anons ve duyurularla zaruri olmadıkça dışarı çıkılmaması yönünde uyarılar devam ediyor. Peki, tüm dünyada büyük bir etki yaratan ve insanların büyük oranda tedbirler almasına neden olan coronavirus (COVID-19) alışveriş dünyasını nasıl etkiledi?

Mağazaların çoğu kapalı

Dünyanın büyük bir kesimini etkisi altına alan ve almaya devam eden covid-19, büyük anlamda korkulara neden oldu. Türkiye’de bu akşam yapılan açıklama ile 75 kişinin hayatını kaybettiği, toplam vaka sayısının 10196 olduğu açıklandı. Hal böyle iken corona virüs tedirginliği reel piyasayı da önemli bir oranda etkiledi.

mağazalar

Her ne kadar sokağa çıkma yasağı dahilinde olmasa da daha çok genç işletmecilerin Türkiye’de yer edindiği bir gerçek. Fakat gençlerin esnaflık yapmaları, dükkanların açık kalmasını çok da etkilemiyor. Çünkü dışarıya çıkan insan sayısı gün içerisinde rakamlarla ifade edilebilecek kadar az. Bu durumda esnafların dükkan açmaları pek de bir anlamlı olmadığı için esnaflar da evlerinde oturmayı tercih ediyorlar.

E-ticarette durumlar nasıl?

Korona virüsü, etkin bir şekilde etkilerini göstermeye devam ederken insanlar ihtiyaçlarını karşılama haricinde dış dünya ile pek ilgilenmiyorlar. Ama işin sanal boyutunun daha farklı olduğundan söz edebiliriz. Pazaryerleri başta olmak üzere firmaların kendilerine özel oluşturdukları alışveriş siteleri, bu aralar biraz daha etkin bir şekilde hizmet veriyor. Yapılan araştırmalara göre e-ticaret hacmi, korona virüsün yayılmasından itibaren yüzde 40 dolayında bir artışa imza attı. Yani insanlar ihtiyaçlarını karşılamak için dış dünya ile temas halinde kalmak yerine evlerinden internet sitelerine giriş yaparak alışverişlerini yapmayı tercih ediyorlar. Peki, internetten alışveriş yapmak, bu dönemde ne kadar güvenilir?

e-ticaret

Elbette alışverişin en kolay yolu olan e-mağazalardan alışveriş yapmak hem zaman kazanma açısından hem de içinde bulunduğumuz virüs tehdidine karşı önlem almak açısından daha güvenilir bir yöntemdir. Ama burada da şöyle bir soru akıllara takılmıyor değil. “Sipariş ettiğimiz ürün, kargo firmaları ile geliyor ve elimize ulaşıncaya kadar birçok elden geçiyor. Bu durumda corona virüse yakalanmak daha kolay olmuyor mu?”

Kargoları alırken dikkatli olun

Uzmanlar, korona virüs ile ilgili yaptıkları değerlendirmelerde, bu virüsün uzun süre bir zemin üzerinde kalmayacağını bildiriyor. Her ne kadar bu konuda farklı görüşler hakim olsa da genel görüş, maksimum sürenin 3 dakika olacağını bildiriyor. Damlacık yoluyla bulaşan korona virüsün havada ve zeminde kalma süresi bu kadar kısa. Ama yine de internet sitelerinden alışveriş yapanların bu durumu göz önüne alarak esnek davranmamalarında yarar var. Kargolarını teslim alırken, daha dikkatli hareket etmelerinde yarar var.

kargo

Kargolar nasıl teslim alınmalıdır?

Daha önceki dönemlerde sipariş ettiğimiz ürünlerin elimize ulaşmasından başka bir derdimiz yoktu. Elimize geldiğinde de sorgusuz sualsiz kargo poşetlerini yırtıp ürünümüzü kontrol ediyorduk. Fakat korona virüstehdidinden sonra bunu yapmak hiç de doğru değil. Peki, kargoları açarken nelere dikkat etmeli, nasıl açmalıyız?

  • Elimize ulaşan kargoyu açmadan önce yarım saat kadar balkonda veya açık bir yerde bekletin.
  • Daha sonra elinizi kolonya ya da dezenfekte ile temizleyin.
  • Kargo poşetini yırttıktan sonra karton varsa ürünün üzerinde yine bir süre açık havada bekletin.
  • Daha sonra kargonuzu açarak ürününüze ulaşın ve ürününüzü de açık havada bir süre bekletin.
  • Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra yeniden ellerinizi yıkayarak ürününüzü kullanmaya başlayabilirsiniz.

E-ticaret dolandırıcılıklarına karşı dikkatli olun

Dünyayı etkisi altına alan korona virüsün hızlı bir şekilde yayılması ve insanların bundan dolayı alışverişlerini daha çok sanal mağazalardan yapmaları, elbette bazıları için de yeni bir kapının açılması anlamına geldi. Taklit edilen orijinal siteler, sahte e-ticaret siteleri, sahte sosyal medya hesapları vs. de artmaya başladı. Durum böyle olunca, insanların daha bir dikkatli olmaları gerekiyor elbette. Alışveriş yapmadan önce sitenin güvenliğini kontrol edin, SSL sertifikasının olup olmadığına bakın ve sitenin daha önceki arama değerlerini inceleyerek güvenilir bir site olup olmadığını öğrenin. Bu şekilde yapmanız, dolandırıcılıklara kapılmanızı engelleyecek en iyi önlemler olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here