Ana sayfa Donanım Google, Yapay Zekâ İşlemcileri Tasarlıyor

Google, Yapay Zekâ İşlemcileri Tasarlıyor

272
Google, Yapay Zekâ İşlemcileri Tasarlıyor

İnternet arama motoru Google, yeni bir hamleye daha imza atmaya hazırlanıyor. Yapay zekâ işlemciler tasarlanmaya hazırlanan şirket, bu atağı ile mühendislerin uzun tasarım sürecini kısaltmayı hedefliyor. Aynı zamanda daha iyi tasarımların ortaya çıkması için böyle bir hamle yapmaya hazırlanan Google’ın çalışması merakla bekleniyor.

Teknoloji dünyasının ciddi anlamda ilerlemesi, yapay zekâ algoritmasının daha sık tercih edilen bir çalışma olmasını sağladı. Akıllı telefonlarda, bilgisayarlarda, mobil cihazlarda ve daha hayatın birçok alanında kendini göstermeye başlayan yapay zekâ, kullanılabilir özellikleri sayesinde teknoloji tasarımcıları ve üreticilerinin daha çok ilgilendiği bir alan haline gelmeye başladı. Google, yapay zekâ sistemi ile çalışan birçok ürüne imza attı ve yeni alanlarda kendini göstermeye devam ediyor. Son olarak yaptığı duyurusunda yapay zekâ işlemcileri tasarladığını bildiren şirket, bu hedefi ile mühendislerin uzun tasarım sürecini kısaltmayı ve daha iyi tasarımların ortaya çıkmasını amaçlıyor.

Google, Yapay Zekâ İşlemcileri Tasarlıyor

Yapay zekâ işlemci nedir?

Günümüzde kullandığımız teknolojik ürünlerin birçoğunda yapay zekânın olduğunu görebiliyoruz. Basit bir şekilde kullandığımız mobil cihazlarda verdiğimiz komutları yerine getiren uygulamalar en çok kullandığımız yapay zekâ ürünlerinden biridir. IOS’ta “Siri özelliği” ile telefonda yapmak istediğimiz tüm işlemleri gerçekleştirebiliyoruz. SMS yazmaktan, birini aramaya, hesap yapmaktan telefon ayarlarını değiştirmeye kadar birçok işlemi Siri ile gerçekleştirebiliyoruz. Aynı şekilde Android işletim sistemi tabanlı mobil cihazlarda da aynı özellikleri kolaylıkla kullanabiliyoruz. Yapay zekâlı ürünlerin günümüzde artış göstermesine ek olarak esnek kullanım özelliği sunması, Google’ı yeniden harekete geçirerek bu defa mühendislerin işlerini kolaylaştıracak bir hamle yapmasını sağladı. Google, yerleşim optimizasyonu olarak bilinen çip tasarımının bir alt kümesi olarak tanımladığı yapay zekâ işlemcisi ile hem daha yüksek performans, hem de güç verimliliği açısından işlemciden en iyi şekilde yararlanması temel hedef alıyor.

Google, Yapay Zekâ İşlemcileri Tasarlıyor

Normal şartlarda bir mühendis ekibinin ideal yerleşimi planlaması yapması ciddi anlamda zaman alır. Hatta bunun birkaç hafta bile sürebildiğini biliyoruz. Ancak Google’ın hedeflediği yapay zekâ işlemci ile bu kadar uzun zaman harcanması yerine 24 saat içerisinde insanlardan daha iyi bir tasarım üretilmesini hedefliyor. Google’ın yapay sinir ağı, bir Tensor işlem birimi hakkında değerlendirmede bulunan uzmanlar, bu sistemin biraz da Nvidia’nın Turing tabanlı GeForce RTX grafik kartlarında kullandığı Tensor çekirdeklere benzediğini bildiriyor.

Google Yapay Zekâ İşlemci

Güncel teknolojide yer alan ve son dönemlerin en çok ilgisini çeken ürünlerden biri haline gelen yapay zekâlı ürünler, yapılan işlemleri hem daha kısa sürede tamamlamayı hem de hata payını daha az bir seviyeye indirmeyi hedefliyor. Mühendislere özel olarak Google’ın tasarlamaya hazırlandığı yapay zekâ işlemci piyasaya sürüldüğünde bir hayli dikkat çekeceğe benziyor. Google, büyük bir veri kümesi üzerinde yapay zekâ eğitimi gerektiren derin bir öğrenme modelinden yararlanmak yerine biraz daha farklı olarak “reinforcement learning” (pekiştirmeli öğrenme) sistemi kullanıyor. Kullanılan bu model, temel olarak Google’ın yapay zekâsı ne kadar fazla tasarım yaparsa, yongalar da o kadar iyi oluyor.

Google, Yapay Zekâ İşlemcileri Tasarlıyor

Yapay Zekâ İşlemci Ne Zaman Çıkacak?

Google’ın henüz konuyla ilgili yaptığı bir açıklama yok. Yalnızca modelin özellikleri ve çalışma mantığı ile ilgili verilen bilgiler yukarıda verdiğimiz gibi.

Dünya teknolojisinde önemli bir yere sahip olan ve üretimleri ile kendinden her geçen sezon daha fazla söz ettirmeye başlayan Google’ın atacağı yeni adımın nasıl bir etki göstereceği merak edilen konular arasında yer alıyor. Ancak şimdiden mühendislerin işlerinin son derece kolaylaşacağını söylemek mümkün…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here