Ana sayfa Donanım Google, Covid-19 Salgınında Bireyleri Kontrol Ediyor

Google, Covid-19 Salgınında Bireyleri Kontrol Ediyor

153

Dünya genelinde kısa sürede etkisini göstermeye başlayan Coronavirus (COVID-19)a karşı alınan tedbirler her geçen gün artmaya devam ederken bu alanda bir adım da arama motoru devi Google’dan geldi. Google, Covid-19 salgınında bireylerin kurallara ne kadar uyduğunu gözlemliyor.

Google, yeni yaptığı çalışması ile dünyanın 130 ülkesinde bireylerin korona virüs kapsamında alınan kurallara ne kadar riayet ettiklerini belirliyor. Ülkelerin farklı bölgelerinde insanların hareketlerini gözlemleyen Google, insanların hareketlerini ve gözlemleyerek farklı eğilimleri belgelemeye ve bunları yayınlamaya başladı. Google, bu uygulama ile korona salgınında yaşanan artışları ve bundan önceki dönemlerde insanların kurallara ne kadar uyup uymadıklarını tespit etme amacıyla geliştirdi.

Google, Covid-19 Salgınında Bireyleri Kontrol Ediyor

Bireylerin özel yaşamı korunacak

Google’ın böyle bir adım atması, insanların coronavirus salgını döneminde özel hayatlarının kayıt altına alınması konusunda endişelenmelerine neden oldu. Ancak Google, yaptığı açıklamada, bireylerin özel yaşamını koruyacağına dair söz verdi. Yani herhangi bir şekilde kişilerin özel yaşamları belgelenmeyecek ve bunlar yayınlanmayacak.

Peki, bu uygulama insanlara ne kadar güven verir?

Teknoloji dünyasının büyük bir hızla ilerlemesi her alanda insanların kolaylıkla ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı oldu. Ancak bazı teknolojik yenilikler, insanlarda güven sorununun oluşmasına neden oluyor. Google’ın COVID-19 salgınında bireyleri kontrol ederek belgelendirme ve yayınlamaya başlaması da yine bu türden soruların akıllara takılmasına neden oldu. Google, istediğinde kişilerin özel yaşamlarını paylaşabilir mi?

Google, yeni uygulaması ile büyük bir oranda ses getireceğe benziyor. Peki, covid-19 salgınında insanların kurallara uyup uymadığını nasıl tespit ediyor?

Google yetkililerinden konuyla ilgili yapılan açıklamada, bu işlem için Google Maps başta olmak üzere şirketin diğer bazı uygulamaları ile cep telefonları üzerinden analizler yapılacak. Cep telefonu üzerinden gelen veriler değerlendirilerek insanların kurallara ne kadar uyduklarını tespit edecekler.

Google yaş sınırını nasıl tespit edecek?

Akıllı cep telefonları ve mobil cihaz kullanan kullanıcıları yaşını hesaplamak ya da tahmin etmek çok da zor değil. Neticede kullanılan mobil cihazlarda, uygulamalar, oyunlar, banka hesapları ve diğer tüm uygulamalar bir şekilde arama motorlarının verilerine kaydediliyor. Akıllı reklam modüllerini hatırlayanlar bilirler, ya da hali hazırda da kullanılmaya devam edilen bu akıllı reklamlar, Android işletim sistemine sahip cihazlarda daha sık uygulanıyor. Mesela bundan birkaç ay öncesinde sağda-solda kulağımıza çok geldi ve gelmeye de devam ediyor. Herhangi bir arama motoru kullanılmadığı halde, aile ya da arkadaş ortamında bir üründen bahsedildikten sonra internet sitelerine girildiğinde, konuşması yapılan ürünle ilgili reklamlar kendini gösteriyor. Tüm bunları yapabilen teknolojinin insan yaşını tahmin etmesi hiç de zor olmayacaktır. Ayrıca kişilerin kredi kartı ile mobil cihazları üzerinden yaptıkları alışverişler sayesinde de yine yaş tahmininde bulunmak Google gibi dünya devi bir şirket için çok da zor olmayacaktır.

Google, Covid-19 Salgınında Bireyleri Kontrol Ediyor

Google, COVID-19 salgınında bireyleri nasıl kontrol edecek?

Aslında Google’ın bu uygulamasının yeni bir uygulama olmadığını söylemek gerekir. Daha önceleri de mesela müzeler veya toplu kullanıma açık olan alanlarda, insan trafiğini gösterebiliyor ve yoğunluğu ölçebiliyordu. Ya da Google ile Yandex’in Navigasyon uygulamalarında trafiğin ne kadar kalabalık olduğu kolaylıkla tespit edilerek harita üzerinde seyahat edenlere gösterilebiliyor hatta buna ek olarak alternatif yollar da gösteriliyordu. Korona virüsün yayılması üzerine Google’ın böyle bir uygulamayı duyurması, bazı insanlarda tedirginliğe neden olsa da eski bir uygulamanın yeni bir versiyonu olduğunu söylediğimizde, sanırım çok da panik yapılacak bir durumun söz konusu olmadığı anlaşılabilir.

Google hangi alanlardaki verileri paylaşacak?

Google’ın yaptığı yeni çalışma ile tedbirlerin alınmasının daha kolay hale geleceği bir kesinlik. Peki, Google hangi alanlardaki verileri paylaşacak?

  • Perakende alışveriş yapılan yerler
  • Gıda ürünleri satan yerler
  • Eczaneler
  • Otobüs, metro, metrobüs çalışma alanları
  • Ofis binaları
  • Konutlar

Google Verileri Kimlerle Paylaşıyor?

COVID-19 salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında hareket etmeye başlayan Google, bu verileri ilgili yerlerle paylaşarak gerekli önlemlerin alınmasına katkıda bulunacak. Google’dan yapılan açıklamaya göre alınan bu veriler, sağlık yetkilileri ile uzmanlara salgın ile mücadele kapsamında verilecek.

Google’ın konuyla ilgili olarak blog sitesinde yaptığı açıklamada;

“Bu bilgiler yetkililerin, insanların hareket kalıplarını anlamalarına ve çalışma saatleri, ya da evlere yapılacak servislerin saatleri gibi konulardaki tavsiyelerini şekillendirmelerine yardımcı olabilir” şeklinde açıklama yapılmış.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here