Ana sayfa Blog Zoom’un Sahibi 3 Milyar Dolar Kazandı

Zoom’un Sahibi 3 Milyar Dolar Kazandı

314

Tüm dünyayı etkisi altına alan coronavirus nedeni ile çoğu görüşme artık video konferans yöntemi ile yapılıyor. Bu alanda çalışmalarıyla yakından tanınan Hong Kong’un zengin iş adamı Li Ka-shing, Zoom video konferans uygulamasına yaptırdığı yatırım ile 3 milyar dolar kazanç elde etti.

Teknoloji dünyasında yaşanan gelişmeler sayesinde, tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını, daha sıkı tedbirler alınarak ülkelere daha fazla bulaşılması engelleniyor. Tabi, bazıları için de bir kazanç kapısı araladı. Bunlardan biri olan Li Ka-Shing, Hong Kong’un emlak milyarderi olan Shiking, virüs salgınından kısa bir süre önce Zoom Video Communications’ın %8,6’lık hissesini erken bir dönemde satın aldı. Virüsün patlak vermesiyle birlikte Zoom Video uygulaması en çok kullanılan uygulamalardan biri olarak kendini gösterdi. Bu da zengin iş adamının parasına para kattı. Ancak yeni bir servet elde etmesine rağmen Hong Kong’u da etkisi altına alan korona virüs salgını, zengin iş adamının gelirini 4,6 milyar dolar gerileyerek 25,6 milyar dolara düşmesine neden oldu.

Li Ka-Shing Zoom’u nasıl satın aldı?

Hong Kong’un önde gelen sayılı zengin iş adamlarından biri olan Li Ka-Shing, Zoom için üç farklı yatırım fonu ile hareket etti. Li’nin girişimcilik yatırımlarını yöneten firması Horizons Ventures 6,5 milyon dolarlık B seviye fonlarıyla 2013 yılında video konferans uygulamasının gelişimine liderlik etti. Bu adımından sonraki adımı iki sonra geldi. 2015 yılında C seviyesinde bir yatırım daha yapan Li Ka-Shing, bu atağında ise 30 milyon dolarlık yatırım yaptı. Tüm bunların ardından 2019’un Nisan ayında Zoom, ABD’de halka açıldığında, zengin iş adamının sahip olduğu hisseler 850 milyon dolar olmuştu.

Korona Virüs Bazılarına Yaradı

Teknoloji alanında önemli ataklar yapan büyük firmalar, tüm dünyada etkisini göstermeye devam eden korona virüsten bile kazanç elde etmeyi başarıyorlar. Ölüm oranının çok yüksek olmasından dolayı bazı ülkelerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmediği halde, insanlar sokağa çıkmak istemiyorlar. Görüşmelerini genellikle bulundukları yerden mobil cihazlarıyla ya da Zoom gibi uygulamalarla gerçekleştiriyorlar. Durum böyle olunca da Li Ka-Shing gibi iş adamlarının kazancı bir hayli artmaya deva ediyor.

Türkiye’de korona virüs kapsamında alınan teknolojik tedbirler

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ciddi anlamda etkisini göstermeye başlayan korona virüsü, can almaya devam ederken, buna yönelik alınan tedbirlerin sayısı da her geçen gün artmaya devam ediyor. Virüsün Türkiye’de yayılmaya başladığı ilk günlerde, alınan ilk tedbir, okulların 1 haftalığına tatile girmesi oldu. bu adımdan sonra yeni bir adım atılarak eğitimlere evden online şekilde devam edilmesine karar verildi. Eğitimlerin yapılması için de yine Li Ka-Shing’in hisse satın aldığı Zoom uygulaması kullanılıyor.

Eğitimler EBA üzerinden veriliyor

Eğitim Bilişim Ağı ya da kısaca EBA, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kurulan sosyal nitelikli eğitsel elektronik içerik ağıdır. Türkiye’de geçtiğimiz senelerde aktif olarak hayata geçirilmesine rağmen, adını korona virüs salgınından sonra duyurmaya başladı. Okulların 1 haftalık eğitime ara verdikten sonra yeniden eğitimlere evden devam etme kararının verilmesi ile EBA sistemi daha aktif şekilde kullanılmaya başlandı.

eba

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Fatih Projesi kapsamında geliştirilen uzaktan eğitim sistemi, sadece öğretmenler ile öğrenciler arasındaki iletişimi sağlamıyor. Aynı zamanda veliler de sisteme, veli girişi yaparak öğrencilerinin durumunu kontrol edebiliyorlar. Gelişmiş bir alt yapıya sahip olmasının etkisi ile kendinden söz ettiren EBA, Türkiye’de korona virüs tedbirleri kapsamında teknoloji alanında atılan en somut adımdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here