Ana sayfa Sektörel Valve Dahil, AB’den 6 Oyun Firmasına Ceza Kararı Çıktı!

Valve Dahil, AB’den 6 Oyun Firmasına Ceza Kararı Çıktı!

73
Valve Dahil, AB'den 6 Oyun Firmasına Ceza Kararı Çıktı

Avrupa Komisyonu’nun verdiği kara ile, 6 oyun firmasına adil olmayan coğrafi bölge kısıtlamaları nedeniyle ceza verileceğini karara bağladı.

Avrupa Birliği, yapısı itibarı ile serbest ve ortak piyasaya inanan ve bu piyasası koruyan bir organizasyondur. AB içersinde işgücü, kaynak ve malzemeler rahat rahat dolaşıma girebilir ve yasa koyucular da bu sistemi korumayı amaçlar. En azından teoride hal budur.

Pratikte ise oyun firmaları bu hale pek uyum sağlamış gibi gözükmüyor. Steam platformu üstünde satılan oyunlarda çevresel kısıtlamalar var. Bu hal, AB ortamında enteresan bir meseleye yol açıyor.

Valve Dahil, AB'den 6 Oyun Firmasına Ceza Kararı Çıktı

AB delegesi birtakım ülkelerin refah seviyesi, birliğin geri kalanından daha düşük ve bu ülkelerde oyunlar görece daha ideal fiyata, fakat çevresel olarak çalışacak şekilde satışa sunuluyor. AB tröst önleme komitesi de bu haldan rahatsız ve bu programlamayı yapan firmalara ceza vermeyi kararlaştırdı. Steam platformunun sahibi Valve de bu cezalardan nasibini alacak.

AB Komisyonu, tüm üye ülke vatandaşlarının aynı fiyatlardan oyun alabilmesi amacıyla şirketlerin bu programlamayı sonlandırmasını istiyor. Cezada şimdilik bir oran belirlenmedi fakat anti-tröst cezaları bir şirketin senelik cirosunun yüzde 10’una ulaşabiliyor.

Şirketlere gönderilen ceza bildirimi şirketlerin ceza talep edebileceklerini söylüyor. Komisyon bu program ile şirketlere kendilerini savunma, bozukluğu revizyon talihi vermiş oluyor. Bunu yapmamaları ya da yapamamaları halinde ise şirketler cezai yaptırımla karşı karşıya kalacak.

Valve Dahil, AB'den 6 Oyun Firmasına Ceza Kararı Çıktı

Oyun dağıtım platformu Steam’in sahibi olan Valve’ın yanısıra Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media ve ZeniMax de cezalandırılması kararı alınan firmalar arasında yer alıyor.

AB Komisyonu, 2017 Şubat’ta başladığı çalışmada yalnızca oyun değil online ticaret ve otel odası ücretleri konusu ile ilgili da denetimlerini devam ettiriyor. Komisyonun hedefi dijital ortamda da serbest ve eşit bir piyasa oluşturmak.

Şirketlerin vereceği kararlara göre AB Komisyonu, önümüzdeki dönemde yüklü cezalar açıklayabilir.

Kaynak: 
https://www.webtekno.com/ab-den-6-oyun-firmasina-adil-olmayan-cografi-bloklama-cezasi-iclerinde-valve-da-var-h66182.html

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here