Ana sayfa İnceleme Just Cause 4 Oyunun İncelemesi

Just Cause 4 Oyunun İncelemesi

170
Just Cause 4 Oyunu İncelemesi

Just Cause serisinin en gerçekçi grafiklerine sahip Just Cause 4’ün incelemesini sizler için yaptık.

Son birkaç senedir oyun aleminde gördüğümüz yapımlar, çevirimiçi oyunları bir kıyıya koyarsak, daha ağır, daha dramatik, daha husus çoğunluklu olmaya başladı. Bu bir moda halina mi geliyor bilinmez fakat, eskinin safi aksiyona dayalı yapımları gün geçtikçe azalıyor. Yaşı kemale ermiş oyuncular amacıyla bu hal sevindirici olsa da, genç ve hareketli oyuncular daha çok aksiyon ve heyecan istiyor. Bu tip oyunlar hesaba katıldığında ise akla ilk gelen yapımlardan biri Just Cause serisi oluyordu. Oluyordu dememin sebebini araştırmanın gelişen kısımlarında açıklayacağım.

Just Cause serisi ilk olarak 2004 senesinde PC, PlayStation 2, Xbox ve Xbox 360 amacıyla pazar sunulmuştu. O vakitler amacıyla devasa saseneabilecek 1012 KM/2’lik bir haritaya sahip olan yapım, oyuncular doğrulusunda bir kült gibi karşılanmasa da o vakit amacıyla sunmuş bulunduğu görseller ve devasa oyun dünyası ile hayli sevilmişti. Daha ardından ise Just Cause 2 ile büyük beğeni toplayan yapım, Just Cause 3 ile de bu başarıyı kısmen sürdürdü. Takvimler 2018’in sonunu gösterdiğinde ise Avalanche Studios karşımıza Just Cause 4 ile çıkı verdi. Yine ana kahramanımız Rico Rodriguez ile beraber bir kez daha diktatör avına çıktığımız yapım, bakalım nasıl olmuş?

Just Cause 4 Oyunu İncelemesi

Öncelikle Just Cause 4 bizleri tekrar bir kurgusal ada ülkesi olan Güney Amerika’daki Solis’e götürüyor. Önceki oyunlardan da aşina bulunduğumuz Black Hand örgütünün ordusunu komuta eden Gabriela Morales’in peşine düşüyoruz. Hikaye doğrultusunda evvelceki oyunlara kıyasla birazcık daha kişiselleşmiş gibi gözüken Just Cause 4’ün, tekrar de beklentilerinizi karşılayamayacağını belirtebilirim. Oyun daha en başında seriden alışık bulunduğumuz klişe bir giriş sekansı, derhal akabinde ise diktatöre karşı bir gerilla hareketi başlatılıp iç savaşa doğru yöneliyor. Oyun amacıyladeki görevlerin tamamı ise şunu kurtar, şurayı yoket, şurayı ele geçirmek amacıyla şu kadar kaosa namacıyla ol gibi saatinde eyvallah diyeceğimiz fakat bundan sonra gına gelen hallardan oluşuyor.

Ancak tekrar de hiçbir yenilik yok değil. Mesela harita üstünden belli mekanları ele geçirmek bunun amacıyla tekrar hazırlık görevleri yapmak, Solis’in yavaş yavaş özgürleşmesini izlemek, bu tür oyunları seven kullanıcılar amacıyla olumlu yenilikler olarak göze çarpacaktır. Lakin getirilen küçük tefek yenilikler, Just Cause 4’ün 3 senesi aşkın bir vakitdir geliştirildiği hesaba katıldığında yeterli civarda gözükmüyor.

Just Cause 4’ün reklamlarında da sık sık ilgi çekilen en büyük yeniliği ise hava olayları. Oyunun nerdeyse her fragmanında gözümüze sokulan ve sıksık olarak devrim olmasından anlatılan natural afetler, oyun bölgeında ilk kez deneyimlendiğinde aslında de oyuncuyu etkilemeyi başarıyor. Lakin aynı hali birkaç kez yaşadığınızda ne yazık ki nerdeyse bütün yükü üstüne yüklenen bu yeniliğin o kadar da mühim olmadığını farkediyor, dolayısı ile Just Cause 4’ü beğenmeniz amacıyla yeterli tatmini dayanıklııyor.

Her ne kadar eklenen bu yenilik, eğlence ve mekaniksel anlamda devrim yaratmasa da, görsel olarak çarpıcı gözüküyor. Avalanche’ın da üstünde sıkça durduğu şekilde oyun motorunun fizik bölümü, aslında güzel çalışıyor. Kasırganın etraftaki nerdeyse bütün hareketli objeleri etkilemesi, tırların havada uçuşması, Just Cause 4’ün çarpıcı yanlarından biri. Ancak gönül isterdi ki yapımın yıkılabilir etraf elementleri Battlefield: Bad Company, ya da Red Faction ayarında olsun. Oyuna eklenen bu tip hava olayları, bahsetmiş bulunduğumuz oyunlardaki yıkılabilir etraf elementleri ile birleşseydi, aslında sırf bu yüzden dahi satın alınabilecek bir yapım olabilirdi. Ancak sadece belli başlı objelerin etkilenmesi, kasırganın üstünden geçtiği binanın sapa dayanıklı ayakta kalması dolayısı ile hayal kırıklığı yaratabiliyor.

Just Cause 4 Oyunu İncelemesi

Aslında Avalanche’ı bu hal dolayısı ile çok eleştiremiyorum, zira şu anki konsol donanımları, böylesine büyük etkilerin altından kalkabilecek kadar kuvvetli değil. Ancak bir ileri nesilde göreceğimiz ilk Just Cause oyunu, büyük olasılıkla bu hava olaylarına ek olarak tamamiyle yıkılabilir bir etraf ile beraber istikbal, işte o vakit oyundaki eksik bulunan, öykü, derinlik ya da sevebileceğimiz karakterlerin eksiliğini tek başına giderebilecek. Genellikle Red Faction Guerilla’yı dahi bu yüzden uzun vakit oynamış ve eğlenebilmiş biri olarak serinin bu yöne gitmesi beni memnun edecektir.

Just Cause 4’ün fiziklerinden bahsettik. Lakin seriyi kendi ayaklarının üstünde tutan bir başka özellik ise oyundaki vasıta çeşitliliği. Just Cause serisinde şimdiye dek uçaklar, gemiler, vasıtalar, tanklar, helikopterler, zeplinler, nerdeyse her türlü aracı kullanma ihtimaline erişiyorduk. Just Cause 4’de de bu hal değişmiş değil. Oyunda tekrar her türlü sivil ve askeri aracı kullanma ihtimaline erişiyoruz. Helikopter, uçak olsun bunlarda rastgele bir problem yokken, standart vasıtaların fizikleri ise ne yazık ki hala daha kabul edilemez derece kötü. Bu hal ise beni çok şaşırtıyor. Birçoğumuzun bildiği üzere Avalanche bundan bir kaç sene evvelce karşımıza bir Mad Max oyunu ile çıkmıştı. Bu oyundaki vasıta fiziklerinin de aynı ekibin elinden çıktığını hesaba kattığımızda, Just Cause 4’ün sürüş fizikleri namacıyla bu kadar kötü gerçek anlamda anlamakta zorluk çektiriyor bana. Elinizde bunu yapabilecek beceride mühendisler ve eksperler varken, namacıyla ısrarla oyundaki sürüş mekaniklerini bu kadar kötü yapıyorsunuz diye sormak istiyorum geliştiricilere. Oyundaki bütün vasıtalar sanki yağda kayarmışçasına sanal ve ani reaksiyonlar veriyor. Sürüş fizikleri 20 sene evveline ait Midtown Maddness’dan dahi kötü olabilir, Avalanche’ın Just Cause 4 amacıyla geç olsa da, bir ileri oyunda bu hali bundan sonra düzeltmesi lüzumiyor. Çok birşey yapmalarına da lüzum yok. Mad Max’in fiziklerini koysalar kafi.

Oyunun grafikleri ise baş karıştıran cinsten. Hem kendi tecrübem, hem de izlediğim bir kaç karşılaştırma videosuna göre Just Cause 4’ün Just Cause 3’ten daha güzel gözüktüğünü ne yazık ki söyleyemiyorum. Hatta bırakın daha güzel gözükmesini, birtakım açılardan daha geride bulunduğunu bile söylemek mümkün. Genellikle su efektleri, Just Cause 4’de resmen PlayStation 2 devrinden kalma. Avalanche’ın nasıl bu kadar kötü bir iş yaptığını inanın aklım almıyor. Bazı mekaniksel değişimler dolayısı ile küçük çaplı downgrade’lere eyvallah diyebilirdik lakin, bu kadarına da pes dedim. Oyunun şu anki su efektleri en yakın vakitde bir güncelleme ile düzeltilmeli. Bu halin kabul edilebilir bir yanı yok.

Grafikler doğrultusunda bir başka eleştirim ise Pop-In diye adlandırılan cisimlerin, binaların ve yapıların yanına yaklaştıkça detaylarının yükselmesi halinun Just Cause 4’de aşırı miktarda ilgi çekmesi. Normalde oyunlar değişik LOD (Level of Detail) seviyelerini hafifçe çoğaltarak hem performanstan taviz vermiyor, hem de görselliği bozmuyorlar, fakat Just Cause 4’de iki ismim evvelce hiçbir ayrıntıyı belli olmayan bina, bir ismim ile resmen tekrardan şekilleniyor. Bu da üreticilerin değişik LOD seviyeleri husussu ile ilgili tembellik yaptığını kanıtlıyor. 2018 senesinde çıkan bir oyun amacıyla kabul edilebilir şeyler değil bunlar.

Işıklandırmalar doğrultusunda ise oyun yeterli niteliği sunuyor. Modellemeler, kaplamalar, gölgenlendirmeler ve bilhassa özel efektler ise hayli başarılı. Patlama sırasında şok dalgası olsun, saçılan kıvılcımlar olsun oyunun ana odağı olan aksiyonu yaşamanız amacıyla lüzumen performansı veriyor. Tabii ki performans demişken oyunun konsollarda PS4 amacıyla 720p ila 1080p arasında çözünürlük verdiğini, Xbox One amacıyla ise 720p ile 900p arasında oynadığını belirtelim. Şundan bir ay evvel bu iki konsolda Red Dead Redemption 2 gibi bir görsel şölen yaşadıktan sonra Just Cause 4’ün bu grafikler ile bu performansı vermesi ise tekrar oyunun puanını kıran etkenlerden biri olmuş.

Just Cause 4 Oyunu İncelemesi

Sesler doğrultusunda ise eleştireceğim bir nokta yok. Sanırım Just Cause 4’ün en başarılı bulunduğu yer de burası olmuş. Önceki oyunlara kıyasla silah sesleri, vasıta sesleri, bölge gürültüleri vs. çok daha kaliteli duruyor. Görsellikten kısılan iş kuvveti büyük olasılıkla ses yönüne yönlendirilmiş. Bu hususta yapım katagorisi geçiyor.

Son sözlere istikbal olursak Just Cause 4 safi aksiyon seven, etrafsi yıkıp geçeyim, değişik vasıtalar kullanayım, devasa bir haritam olsun değişik bölgeler göreyim diyen oyuncuları tatmin edebilir, fakat oyundan derin bir öykü beklentiniz varsa, grafikleri ile aklımı başından alsın, mekanikleri ile oyunu bitirsem de aylarca oynayabileyim diyorsanız, yapım sizi ne yazık ki tatmin etmeyecektir. Kaldı ki yaşanan performans problemleri da sizi oyundan soğutabilir. Avalanche Studios doğru güncellemeler ile bu kritik problemleri düzeltirse ve görsel olarak oyunu güncellerse biraz daha alınabilir bir yapım olabilir, fakat henüz amacıyla oyunu satın alabilmek istiyorsanız da bir indirim devresi beklemenizi tavsiye ederim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here